Jeesuse elutee 14 peatust (01683)

8.50 

Tootekood: JO-01683 Kategooria:

Võttes aluseks lähtepositsiooni, et Jeesuse elu viis ta ristile, otsib Christoph Wrembek naatsaretlase tegudest ja sõnadest märke, mis juba viitavad hukkamõistvale otsusele ja ristile, kuna Jeesus ei pidanud kinni Moosese Toora ainulisest mõõdupuust. Seejuures liigub autor teadlikult traditsioonilise ristitee 14 peatust mööda, lisades sellele sama arvu sündmusi Jeesuse elust.

Kõik 14 peatust on ühesuguse ülesehitusega: algusesse seab Wrembek piibliteksti, mille ta on ise kreeka keelest tõlkinud ja mis paneb kuulatama, kuna ta ei kasuta tavapäraseid sõnu. Sellele järgneb ajaloolise ja religiooniloolisese tausta teaduslik tutvustus ning seejärel meditatiivne mõtisklus vastava piibliteksti üle, üha uutes erinevates vormides. Nii võime kaasa elada Peetruse vestlusele rooma pealiku Korneeliusega või Jeesuse ema Maarja vestlusele Maarja Magdaleenaga. Iga peatuse lõpus võtab mõtted kokku palve, mis keskendub isiklikule, eksistentsiaalsele aspektile. Kunstnik Eva-Maria Nolte on 14 pildil illustreerinud kujukalt ja peenetundeliselt iga peatust. Kasutades joonistuse ja akvarelli segatehnikas illustratsioonidel värvi teadlikult napilt ja ainult kindlates kohtades toob ta silme ette need konfliktsituatsioonid, millel rist on peaaegu alati juba märgatav.

Pater Christoph Wrembek SJ, sündinud 1942, astus 1961. a Jesuiitide ordusse, pärast teoloogiaõpinguid tegi läbi filmipraktika Los Angeleses, oli tudengite preester Berliinis. Alates 1983. a tegutseb preestrite hingehoidjana Münsteri, Osnabrücki ja Hildesheimi piiskopkondades, samuti vaimulike harjutuste meistrina. Eestiga on Wrembek seotud 1991. aastast, ta on aktiivselt osalenud sotsiaaltöö vallas, esinenud loengutega ja korraldanud vaimulike harjutuste laagreid.

Eva-Maria Nolte, sündinud 1966, õppinud religioonipedagoogikat Paderbornis, alates 1992. a Bielefeldi koguduse referent, tegutseb vabakutselise kunstnikuna, arvukate illustratsioonide autor, muuhulgas ka kirikuakende kunstiline kujundaja.

Tõlkinud Kersti Tamm
Toimetanud Evi Laido